21 november 2016: honderdste geboortedag!

Op 21 november 2016 was het honderd jaar geleden dat Cornelia Brinkman werd geboren. Daarom is haar werk de afgelopen tijd op diverse manieren extra onder de aandacht gebracht:

MEI 2014

In mei 2014 werd de website www.corneliabrinkman.nl in het leven geroepen. Deze website wordt nog geregeld aangevuld en verbeterd.

OKTOBER 2015

In oktober 2015 voegde de redactie van de Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Literatuurwetenschap (BNTL) een pagina aan de BNTL-website toe over Cornelia Brinkman. Hierbij gaat het om haar publicaties over het werk van anderen (recensies e.d.). De informatie op deze BNTL-pagina wordt de komende tijd nog aangevuld. Klik hier om de pagina te bekijken.

JANUARI 2016

In januari 2016 voegde de redactie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) een pagina aan de DBNL-website toe over Brinkmans primaire werk. Ook de informatie op de DBNL-pagina wordt de komende tijd nog aangevuld. Klik hier om de pagina te bekijken.

MAART 2016

       

In maart 2016 verscheen in de Vestdijkkroniek een stukje over 'Ina Damman in het dagboek van Cornelia Brinkman' (nr. 127, pag. 34). Klik hier om het stukje te lezen en klik hier voor algemene informatie over de Vestdijkkroniek.

APRIL 2016

       

In april 2016 verscheen de bundel De Waterput: gedichten en verhalen van Cornelia Brinkman. Informatie over dit boekje vindt u hier.
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de universiteitsbibliotheken van Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht hebben De Waterput inmiddels in hun collectie opgenomen. Dit geldt ook voor de openbare bibliotheken van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

JULI 2016

       

In juli 2016 verscheen een korte biografie van Cornelia Brinkman in het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Dit stuk is hier te lezen en wordt in 2018 mogelijk ook gepubliceerd in het boek 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw (het vervolg op het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, dat onlangs werd uitgeroepen tot maar liefst het Beste Geschiedenisboek Aller Tijden).

SEPTEMBER 2016

       

In september 2016 verscheen in De Utrechtse Boekhouder (tijdschrift voor Utrechts literair erfgoed) een artikel over Cornelia Brinkman, met name over haar bijdragen uit 1944 aan het Utrechtse clandestiene tijdschrift De Schone Zakdoek. Klik hier om het artikel te lezen (pdf-bestand).
De complete versie van dit nummer van De Utrechtse Boekhouder is als kosteloos pdf-bestand aan te vragen via Salon Saffier en is in gedrukte vorm te koop bij antiquariaat Hinderickx en Winderickx te Utrecht.

NOVEMBER 2016

In november 2016 voegde de redactie van het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek Neerlandistiek de naam Cornelia Brinkman toe aan de lijst van neerlandici van wie zij de geboorte- en sterfdag middels een eervolle vermelding op de homepage op de dag in kwestie gedenken.

Dank aan allen die bovenstaande initiatieven mogelijk hebben gemaakt!