NIEUWS

9 mei 2023:
Er is een pagina over CB en A.J.D. van Oosten aan de website toegevoegd.

November 2021:
Verschenen: de biografie De dichter die het niet wilde zijn. Leven en werk van Louis Lehmann, geschreven door Jaap van der Bent. Hierin wordt ook een paragraaf aan Cornelia Brinkman gewijd.

23 mei 2020:
In de Volkskrant-column 'Poëzie Goed & slecht' wordt positieve aandacht besteed aan Brinkmans gedicht 'In memoriam F.L.B.'. De slotzin van de column luidt: "Door toedoen van Cornelia (Cok) Brinkmans sierlijke, statige en zuivere regels, kunnen we 71 jaar later toch nog bij F.L.B. stilstaan."

5 januari 2020:
Er is een pagina 'Vragen aan u' aan de website toegevoegd.

26 november 2019:
Er is een pagina over CB en Jan Greshoff aan de website toegevoegd.

15 maart 2019:
Els Kloek heeft met het boek 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw, met daarin een lemma over Cornelia Brinkman, de Kleio Klasseprijs 2019 gewonnen. Dit is een prijs voor "het best bruikbare boek voor het geschiedenisonderwijs in de klas".

10 november 2018:
De informatie over Cornelia Brinkman in de Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Literatuurwetenschap (BNTL) is aangevuld met een tiental vermeldingen van (korte) recensies. Klik hier om de pagina te bekijken.

3 oktober 2018:
Vandaag is het boek 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw verschenen, met daarin een lemma over Cornelia Brinkman (pp. 1035-1036). Dit boek is het vervolg op het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, dat in 2016 werd uitgeroepen tot Beste Geschiedenisboek Aller Tijden. Het eerste exemplaar van het nieuwe boek is vandaag aangeboden aan Koning Willem-Alexander, in het bijzijn van de auteurs, crowdfunders etc.

19 november 2017:
Cornelia Brinkman wordt wederom genoemd in een aflevering van de 'Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?' van het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek Neerlandistiek. Klik hier om deze aflevering te bekijken.

2 november 2017:
Er zijn 4 gedichten van Cornelia Brinkman toegevoegd aan haar pagina in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), dankzij digitalisering van het tijdschift Ad Interim. Het betreft haar gedichten 'De Kunstenaar', 'Prelude', 'Angèle Degroux' en 'De Waterput'; zie hier.

11 juni 2017:
Cornelia Brinkman wordt genoemd in een aflevering van de 'Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?' van het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek Neerlandistiek. Klik hier om deze aflevering te bekijken.

18 januari 2017:
In het tv-programma De Slimste Mens kwam vandaag het verhaal 'The Birds' van Daphne du Maurier ter sprake. Brinkman vertaalde dit verhaal in 1953, zie hier.

1 december 2016:
Nu ook in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL): Brinkmans autobiografische verhaal 'De bekering'. Klik hier om het verhaal te lezen.

18 november 2016:
Vandaag is het 100 jaar geleden dat Cornelia Brinkman werd geboren!

November 2016:
De redactie van het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek Neerlandistiek heeft de naam Cornelia Brinkman toegevoegd aan de lijst van neerlandici van wie zij de geboorte- en sterfdag middels een eervolle vermelding op de homepage op de dag in kwestie gedenken.

1 november 2016:
Nu ook in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL): Brinkmans verslag van de lezing 'Leven en literatuur' van Martinus Nijhoff. Klik hier om het verslag te lezen.

3 oktober 2016
Nu ook in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL): het gedicht 'In memoriam F.L.B.', waarmee Brinkman in april 1949 debuteerde: Klik hier om het gedicht te lezen.

30 september 2016:
In De Utrechtse Boekhouder (tijdschrift voor Utrechts literair erfgoed) is een artikel over Cornelia Brinkman verschenen, met name over haar bijdragen uit 1944 aan het Utrechtse clandestiene tijdschrift De Schone Zakdoek. Klik hier om het artikel te lezen (pdf-bestand).
De complete versie van dit nummer van De Utrechtse Boekhouder is als kosteloos pdf-bestand aan te vragen via Salon Saffier en is in gedrukte vorm te koop bij antiquariaat Hinderickx en Winderickx te Utrecht.

14 juli 2016:
In het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland is een korte biografie van Cornelia Brinkman verschenen. Dit stuk is hier te lezen en wordt in 2018 mogelijk ook gepubliceerd in het boek 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw (het vervolg op het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, dat onlangs werd uitgeroepen tot maar liefst het Beste Geschiedenisboek Aller Tijden).

20 mei 2016:
Er is een handgeschreven tekst uit 1938 van Brinkman ontdekt op de achterzijde van een (opgeplakte) tekening. De tekst gaat o.a. over het carillon van de Nieuwe Kerk te Delft.

5 april 2016:
Verschenen: de bundel De Waterput: gedichten en verhalen van Cornelia Brinkman.

11 maart 2016:
In de Vestdijkkroniek is een stukje gepubliceerd over 'Ina Damman in het dagboek van Cornelia Brinkman' (nr. 127, pag. 34). Klik hier om het stukje te lezen en klik hier voor algemene informatie over de Vestdijkkroniek.

       

4 januari 2016:
De redactie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) heeft een pagina over Brinkmans primaire werk aan de DBNL-website toegevoegd. Ook deze pagina zal nog worden aangevuld. Klik hier om de pagina te bekijken.

22 juli 2015:
In het archief van de Gemeente Wassenaar is een handschrift van Brinkmans gedicht 'Prelude' gevonden!

11 juli 2015:
Er is een nieuwe uitgave verschenen van Agatha Christie's De Werken van Hercules (boek en e-book) in de vertaling van Cornelia Brinkman.

28 oktober 2015:
De redactie van de Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Literatuurwetenschap (BNTL) heeft een pagina over Cornelia Brinkma aan de BNTL-website toegevoegd. Hierbij gaat het om haar publicaties over het werk van anderen (recensies e.d.). Deze pagina zal nog worden aangevuld. Klik hier om de pagina te bekijken.

Mei 2014:
De website www.corneliabrinkman.nl gaat online. Deze website wordt nog geregeld aangevuld en verbeterd.